0

Britské pivovary (3)

Velká Británie v čele s Anglií je pivní velmocí, kde má pivo bohatou historii a tradici.

Začátky britského pivovarnictví

Různé variace na pivo se na území Británie vařily nejspíš už tisíce let před naším letopočtem. Staří Keltové připravovali sladové nápoje ochucované například medem či pelyňkem, jelikož chmel tehdy ještě neznali. Pivovarnictví se ale plně rozvinulo s příchodem Římanů v roce 54 před Kristem. Později - ve středověku - pili tehdejší ejly všichni lidé bez ohledu na sociální vrstvy, protože u piva většinou nehrozilo, že v něm budou různé bakterie narozdíl od špinavé vody. Kvalita a cena piva byla pod kontrolou volených úředníků.

Přidáme chmel

Začátkem patnáctého století začal konečně bylinky a koření jako ochucovadla piva nahrazovat chmel, který měl kromě odlišené chuti také výborné konzervační účinky. Ovšem pořád se také vařila piva bez chmele. Těm se stále říkalo ejly a pivo se mohlo říkat pouze nápoji ochucenému chmelem.

Století objevů

V osmnáctém století spatřil světlo světa Porter, jeden z pivních stylů vzniknuvších v Anglii. Bylo to první pivo, které dozrávalo v pivovaru a po prodeji mohlo být ihned konzumováno. Pivovary s ním zaznamenaly velký finanční úspěch a začaly kolem roku 1765 používat nové technologie, například teploměr a hustoměr. V tomto století také vznikl styl India Pale Ale, zavedlo se progresivní danění piva podle obsahu alkoholu a v roce 1797 vynalezl Joseph Bramah tradiční pumpu na čepování piva, která ulehčila servírování. Do té doby byly sudy umístěny ve sklepě a pivo z nich bylo stáčeno tam, načež se plné sklenice a korbely musely nosit nahoru.

Růst pivovarů

Rok 1830 byl významný, protože tehdy vydaný zákon dovolil všem bez rozdílu vařit a prodávat pivo či cider za velmi nízkou cenu licence. Předchozí licence byla drahá a složitá na získání. Tento krok byl učiněn jako snaha omezit nadměrnou konzumaci ginu. Jako reakce se otevřely stovky nových mikropivovarů po celé zemi a omezily tak vliv gigantů.V Burtonu se začal vařit silně chmelený Pale Ale a dostal přívlastek India. Koncem století se také v hospodách začaly minoritně objevovat spodně kvašené ležáky.

Dvacáté století, CAMRA a současnost

Na začátku minulého století se začalo pivo pasterizovat a tím pádem se zvýšila jeho trvanlivost. Také se začaly sudy uměle tlakovat, aby se zjednodušil proces čepování. Tato úprava se pořádně ujala až v šedesátých letech. V roce 1963 bylo zákonem povoleno domácí vaření piva bez potřeby vlastnit licenci a zároveň se objevilo pivo v plechovkách. V roce 1971 založili spotřebitelé CAMpaign for Real Ale se snahou obnovit nepasterované a netlakované ejly, jakožto i omezit velké pivovary v likvidaci těch menších ve snaze o monopol. V roce 2004 se zavedlo progresivní danění pivovarů podle velikosti, což pomohlo menším pivovarům. Dnes je jejich počet přes 700, z nichž většina jsou malé a mikropivovary.

Více

Nejčastěji kupovaná britská piva

Všechna britská piva

Rádi vám pomůžeme s výběrem

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!

Košík

Cena zboží je

0 Kč vč. DPH

Slevový kupon

Doprava

Platba

Celková cena objednávky je

120 Kč vč. DPH