Zatím jste si nevybrali žádné zboží.

Registrace

Zjednodušte si další objednávání, už nikdy nebudete muset vyplňovat kontaktní údaje.
Pouze registrovaný zákazník může získat také trvalou slevu na další nákupy. Registrací do e-shopu souhlasíte s odběrem newsletteru max. 2x měsíčně.




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Lišta je uzamčena

Odemknout

Párování piva s pokrmy

Co byste řekli Stoutu spolu s kvalitními pečenými  podomácku zauzenými žebry s domácí IPA BBQ omáčkou? O tom, k jakému pokrmu se hodí jaká odrůda vína, je všeobecně známé. V našem článku se však budeme zabývat v tuzemsku doposud méně obvyklým párováním jídla s pivem.

V zahraničí se trend párování různých piv s pokrmy prosazuje již mnoho let. Přestože se párování jídla s pivem objevuje již například i na Prague food festivalu, je v Česku zatím stále v plenkách a my bychom Vám ho rádi v kostce představili.

V posledních letech zjišťují majitelé restaurací a především samotní spotřebitelé, že pivo má úžasný potenciál k párování se všemi druhy pokrmů. Pivo může být dokonce v mnoha ohledech k tomuto účelu vhodnější než víno, jelikož nabízí výrazně širší chuťovou škálu a tedy i více možností k párování. Je třeba si uvědomit, že vinaři mají pouze jednu ingredienci – hrozny, případně sudy, jedná-li se o archivní vína. Na druhé straně sládkové mohou experimentovat se sladem, chmelem, kvasinkami a velmi často se také přidávají další ingredience – bylinky, koření, čokoláda, ovoce, zelenina, oříšky, káva či například dýňová semínka.

Přístupy k párování pokrmů a piva

Doplňující se nebo kontrastní chutě?

Někteří kuchaři a sommeliéři se snaží nacházet společné rysy mezi pokrmem a pivem – například pálivá thajská kuchyně a výrazný pale ale (můžou se samozřejmě doplňovat i ovocná piva s ovocnými pokrmy atd.) Myšlenka tohoto způsobu je v navázání jednoho chuťového požitku z doušku do zakousnutí, kde se tyto chutě prolínají a doplňují. Druhým přístupem je vyhledávání protikladů, například suchý a hořký stout se sladkými ústřicemi. Zajímavě se také prolínají sladká a slaná chuť.

Porovnání piva s vínem

Někteří lidé říkají, že spodně kvašené pivo – obvykle ležák je jako bílé víno a svrchně kvašené pivo – obvykle Ale je jako červené víno. V důsledku se jedná o roli chmele u piva a roli kyselin u vína. Základní rozdíl mezi ležáky a ejly je v tom, že ležáky jsou obvykle lehčí a chuťově jednodušší zatímco ejly jsou těžké a komplexní s ovocnými chutěmi. Z hlediska plnosti je možné definovat u piva (stejně jako u vína) tři typy: lehké, středně plné a těžké pivo. Obecně se nabízí párování lehkých piv s lehkými pokrmy a těžkých s těžkými.

Příklady:

Lehké tělo

  • Víno – Sauvignon Blanc, Pinot Noir
  • Pivo – Ležák plzeňského typu, pšeničné pivo

Středně plné tělo

  • Víno - Merlot
  • Pivo – Ale, IPA, bock

Plné tělo

  • Víno - Cabernet Sauvignon, Malbec, Oaky Chardonnay
  • Pivo – Stout, Porter, Barleywine

Dávejte si pozor na párování dle regionů 

Někteří lidé si myslí, že pokud si například dáváme mexickou kuchyni, nejlepší volbou bude párování s mexickým pivem. Avšak nabídka piv ze střední a jižní Ameriky a také Asie obvykle obnáší pouze lehké a jednoduché ležáky.

Párování dle pivních stylů

Na následujících řádcích se dočtete konkrétní tipy k párování jednotlivých pivních stylů s pokrmy

Svrchně a spontánně kvašená piva

  • Belgian Witbier– výborně se doplňuje se saláty s citronovou zálivkou a kozím sýrem či fetou. Také je vhodný k jihoamerickému ceviche či k jiným lehkým pokrmům s citrusovým aroma. Mezi sýry lze witbier skvěle párovat s uzenou goudou.
  • Hefeweizen – hodí se k lehkým polévkám a salátům, vegetariánským pokrmům či sushi. Vhodná je také kombinace se sladkou asijskou kuchyní. Ze sýrů je vhodné párování s vyzrálou goudou, sýrem feta či kozím sýrem.
  • Blond ale– jde skvěle dohromady s lehčími pokrmy – kuře, losos či saláty. Zajímavé je také spojení se sladkými, ostrými či pálivými pokrmy, obvykle obsahujícími prvky asijské kuchyně, mango nebo chilli. Ze sýrů se hodí s brie.
  • Bitter – lze spojit s širokou variací pokrmů. Příkladem může být pečené kuřecí či vepřové maso nebo anglická klasika Fish and chips (ryba smažená v těstíčku s hranolkami).
  • Pale ale – chmelová hořkost kontrastuje výborně s kořeněnými, uzenými či jinak aromatickými pokrmy, vynikající s burgery! Skvěle se doplňuje se sýry s ušlechtilou plísní.
  • India pale ale (IPA) – doplňují se s velmi aromatickými a kořeněnými pokrmy jako například kari. Mezi dezerty je možné například propojení s créme brule.
  • Amber ale – doplňuje se s bohatě aromatickými, kořeněnými a uzenými pokrmy. Například žebra, grilované kuře, chilli nebo hovězí.
  • Brown ale – hodí se k pečenému vepřovému, uzeným omáčkám a také k pokrmům s oříškovým nádechem. Ze sýrů je mu blízký anglický colby.
  • Porter – perfektně se hodí k uzeným pokrmům, především ke slanině. Doplňuje se k čokoládovým a kávovým dezertům. Mezi sýry je vhodným doplňkem gorgonzola.
  • Stout – výborný s mořskými plody, především ústřicemi a mušlemi. Obecně však s uzenými či grilovanými pokrmy. Z dezertů především čokoládové.
  • Barley wine – plnost a výrazná chuť obvykle přebíjí aroma hlavních chodů. Proto se spíše hodí k vyzrálým sýrům a také k hutným čokoládovým či karamelovým dezertům.
  • Lambic – doplňuje se k lehkým či ovocným pokrmům. Nejlépe vystupuje jako společník s pokrmy následujícím po hlavním jídle, především dezerty s ovocem či tmavou čokoládou. Ze sýrů je výborný s mascarpone.

Spodně kvašená piva

  • Ležák plzeňského typu – skvěle se hodí k lososu, tuňákovi a jiným tučným rybám. Hořkost nabízí velice zajímavý kontrast se sladkými omáčkami.
  • Polotmavý ležák – sladkost se výborně doplňuje s tomatovými omáčkami. Vyvážená hořkost ladí s pokrmy obsahující oregano či bazalku.
  • Märzen/Oktoberfest, vídeňský ležák – karamelizovaný slad v pivu se hodí ke grilovaným či na prudko upraveným masům, německým klobáskám nebo kořeněné mexické kuchyni. Ideálními sýry jsou variace ementálu.
  • Bock – bohatá sladkost vyrovnává bohatě kořeněné a intenzivní aromatické prvky pomalu pečeného masa. Ze sýrů je vhodné konzumovat k tomuto pivnímu stylu jemný cheddar.

 

Slovník pivních pojmů vám osvětlí všechny neznámé pojmy z celého pivního světa.

Zákaznická podpora

728 315 963
Volejte kdykoliv během
Po – Pá v čase 10:00 – 18:00

Rádi Vám pomůžeme s výběrem
piva prostřednictvím e-mailu
přes náš kontaktní formulář.

Nebuďte pod obraz!

Jednou za měsíc vám budeme posílat zajímavosti a novinky z pivního světa. Stačí jen zadat váš e-mail. 

  • Naši
    partneři

  • IN TIME
  • British Chamber Of Commerce

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“