Zatím jste si nevybrali žádné zboží.

Registrace

Zjednodušte si další objednávání, už nikdy nebudete muset vyplňovat kontaktní údaje.
Pouze registrovaný zákazník může získat také trvalou slevu na další nákupy. Registrací do e-shopu souhlasíte s odběrem newsletteru max. 2x měsíčně.




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Lišta je uzamčena

Odemknout

České pivovary

České pivovary mají dlouholetou tradici ve vaření piva, jehož kvalita se stala světoznámou.

Počet piv: 1

Počet piv: 1

Počet piv: 1

Počet piv: 1

Počet piv: 2

Počet piv: 1

Počet piv: 1

Počet piv: 1

Počet piv: 2

Počet piv: 2

Počet piv: 2

Počet piv: 2

Počet piv: 4

Počet piv: 3

Nejčastěji kupovaná česká piva

Polička Záviš

Lahev 0,5 l

25

Poutník 12°

Lahev 0,5 l

25

Krakonoš ležák 12°

Lahev 0,5 l

23

Chotěboř Ležák 12°

Lahev 0,5 l

27

Bakalář Medový Speciál

Lahev 0,5 l

28

Chodovar Prezident

Lahev 0,5 l

25

Konrád 14°

Lahev 0,5 l

27

Postřižiny Něžný barbar

Lahev 0,5 l

26

Postřižiny Bogan

Lahev 0,5 l

26

Svijany Baron

Lahev 0,5 l

28

Chodovar Zámecký speciál

Lahev 0,5 l

27

Lucky Bastard India

Lahev 0,75 l

109

Bakalář Za studena chmelený

Lahev 0,5 l

28

Clock Twist 14° American Red IPA

Lahev 0,75 l

90

Počátky českých pivovarů

Pivo stejně jako slad a chmel, je více než oprávněně považováno za typický výrobek České republiky.  Archeologický výzkum území českých zemí přinesl důkazy, které dokládají, že i dřívější obyvatelé tohoto území připravovali kvašené nápoje z obilí. Prvým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088, ve které mimo ostatní dary a privilegia panovník přidělil kapitule desátek chmele na vaření piva. Největší rozkvět výroby piva na území českých zemí nastal ve 12. století, kdy měl na území státu právo vařit pivo kdokoliv. V těchto starých dobách pivo vařily velmi primitivním postupem ženy v každé domácnosti. Rozvoj řemeslné výroby piva nastal od 13. století se zakládáním nových královských měst, která dostávala od panovníka řadu privilegií. Pro rozvoj pivovarství bylo důležité přidělení práva várečného a práva mílového.

Vznik prvních městských pivovarů

Ve 14. až 15. století zbohatlí měšťané sdružovali své finanční prostředky a zakládali společné městské pivovary. Ke konci středověku a kolem poloviny 16. století se rozvíjela výroba piva ve šlechtických pivovarech a stabilně se udržovala či rozšiřovala v klášterních pivovarech. Městské řemeslné pivovarství začalo upadat po roce 1547, kdy se řada měst vzbouřila proti nadvládě Habsburků a poté jim byl konfiskován majetek. O velkou reformu výroby sladu a piva, která byla prvním krokem v rozvoji typických vlastností současných českých piv, se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě (1753–1805). Navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a piva, přesvědčoval sládky, aby používali výhradně ječný slad, upravil dávkování chmele. Na sklonku života založil v Brně pivovarskou školu, která byla zřejmě první svého druhu v Evropě a absolvovala ji řada nejen českých sládků, ale i pivovarníků ze zahraničí.

Spodně kvašená piva

Významným mezníkem v českém pivovarství bylo založení Měšťanského pivovaru v Plzni (dnešního Prazdroje) v roce 1842, který vyráběl výhradně spodně kvašená piva. Pivo mělo velmi dobrou kvalitu a během krátké doby všechny pivovary v Čechách a na Moravě zavedly tuto technologii výroby.

Zlatý věk českého pivovarství

V polovině 19. století nastal zlatý věk českého pivovarství, které silně ovlivnilo vývoj tohoto oboru na celém světě. Je to období zahájení průmyslové výroby sladu a piva. V té době se uvolnila možnost výstavby pivovarů a v Čechách vzniklo okolo 30 nových měšťanských, akciových a soukromých pivovarů. Pivo se vyváželo prakticky do celého světa.

Pivovarství od roku 1918

V roce 1918 nová Československá republika převzala z bývalé habsburské monarchie asi 60% výrobního potenciálu pivovarů, celkem 562 pivovarů bylo v poměrně špatném stavu. Katastrofu českému pivovarnictví jako veškerému světovému vývoji přinesla druhá světová válka. Po válce řada uzavřených pivovarů již neobnovila svoji činnost. Pivovarský a sladařský průmysl byl postupně v celé Československé republice zestátněn a centrálně řízen. V době komunistického režimu nebyly do pivovarů a sladoven vkládány potřebné finanční prostředky na modernizaci. Zásadní zlom v dalším vývoji pivovarského průmyslu v České republice nastává po roce 1989. V tomto roce bylo v českých zemích v provozu již jen 71 pivovarů, které vyrobily celkem 18,2 mil. hl piva.

Současnost

Pivo dnes u nás vaří 38 společností ve 48 průmyslových pivovarech. Dále je u nás více než 150 restauračních minipivovarů, ze kterých je nejstarší pivovar U Fleků, založený v roce 1499. Všechny ostatní vznikaly po roce 1991.

Vše

Slovník pivních pojmů vám osvětlí všechny neznámé pojmy z celého pivního světa.

Zákaznická podpora

728 315 963
Volejte kdykoliv během
Po – Pá v čase 10:00 – 18:00

Rádi Vám pomůžeme s výběrem
piva prostřednictvím e-mailu
přes náš kontaktní formulář.

Nebuďte pod obraz!

Jednou za měsíc vám budeme posílat zajímavosti a novinky z pivního světa. Stačí jen zadat váš e-mail. 

  • Naši
    partneři

  • IN TIME
  • British Chamber Of Commerce

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“