Zatím jste si nevybrali žádné zboží.

Registrace

Zjednodušte si další objednávání, už nikdy nebudete muset vyplňovat kontaktní údaje.
Pouze registrovaný zákazník může získat také trvalou slevu na další nákupy. Registrací do e-shopu souhlasíte s odběrem newsletteru max. 2x měsíčně.




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Lišta je uzamčena

Odemknout

Belgická piva

Žádná jiná země není tak pivně rozmanitá jako právě Belgie.

3 Fonteinen Oude Kriek

Lahev 0,75 l

550

Kasteel Rouge

75

Kwak

75

Tripel Karmeliet

Lahev 0,33 l

79

Delirium Tremens

Lahev 0,33 l

89

Delirium Nocturnum

Lahev 0,33 l

89

Hopus

Lahev 0,33 l

85

Orval

Lahev 0,33 l

89

Rochefort 6

Lahev 0,33 l

89

Rochefort 8

Lahev 0,33 l

89

Rochefort 10

Lahev 0,33 l

103

Gulden Draak

75

Gulden Draak 9000

Lahev 0,33 l

84

Na jejím území v průběhu staletí vzniklo mnoho pivních stylů a rozmanitost v zemi zůstala až do současnosti, protože většina ze zhruba 180 belgických pivovarů stále vaří rozličné druhy a styly piv. Nejproslulejší jsou samozřejmě piva z tradičních klášterů a opatství, nicméně i ostatní pivovary nezůstávají s nabídkou pozadu.

Jedním z nejznámějších originálních belgických stylů jsou Tripel a Dubbel. Jsou to v podstatě jiné názvy pro belgické silné ejly a začaly je používat trapistické pivovary. Říká se, že označení Tripel poprvé použil roku 1930 sládek Hendrik Verlinden, když se snažil uvařit ejl, který by mohl konkurovat ležákům přicházejícím z Plzně. Hendrik spolupracoval na tvorbě receptu s pivovarem Westmalle a ten toto pivo i název stylu proslavil po celém světě. Tripel je nyní chápán jako světlý silný a nefiltrovaný ale zlatavé barvy s hořkosladkou chutí, ovocnými tóny a obsahem původních kvasnic. Věhlas získal hlavně díky produkci trapistických pivovarů.

Dubbel je rovněž spjat s pivovarem Westmalle, kde toto označení poprvé použili v půlce devatenáctého století pro pivo, jež bylo odvozeno od brown ale. Mělo hnědou barvu a nasládlou chuť s náznaky tmavého ovoce. Ve dvacátém století ho začali vařit silnější a dnešní verze mají většinou kolem sedmi procent alkoholu. I když je to stále chlouba pivovaru Westmalle, styl Dubbel přejali mnohé pivovary i mimo Belgii.

Tradicí jsou v Belgii piva pšeničná, zde nazývaná witbier. Vaří se již od středověku, kde se do nich místo chmelu dávala různá koření jako koriandr či pomerančová kůra a v jisté míře se tato koření používají dodnes. Postupem času ale „bílá“ piva ztrácela na popularitě, až v padesátých letech dvacátého století málem vymizela nebýt Pierra Celise, který v Hoegaardenu obnovil poslední pivovar vařící witbier a povedlo se mu ho proslavit i za hranicemi Belgie. Pšeničné pivo Hoegaarden je dnes jedno z nejvíce exportovaných belgických piv.

Dalším vskutku zajímavým stylem je lambic. Vyrábí se za použití ječného sladu a nesladovaných pšeničných zrn takzvaným spontánním kvašením, kdy se pivo nechává kvasit divokými kvasinkami ze vzduchu a tvrdí se, že v oblasti kolem Bruselu, odkud tento styl pochází, jsou pro účely spontánního kvašení nejvhodnější. Takto se nechá kvasit tři až šest měsíců a poté dva až tři roky dozrává. Tak získá suchou a vinnou chuť s kyselým dozníváním. Existuje několik poddruhů lambicu. Geuze je směs starého (jeden rok) a mladého (dva až tři roky) lambicu, která díky smícháním cukrů z obou verzí druhotně vykvasí a získá větší říz. Lambicu, do kterého se při druhotné fermentaci přidají kyselé třešně, se říká Kriek. Místo třešní se dá použit téměř libovolné ovoce a tomuto lambicu se pak říká prostě ovocný.

Za zmínku pak jistě stojí ještě Flemish red ale, což je pivo kvašené mléčnými bakteriemi, které produkují kyselinu mléčnou a dávají pivu unikátní nakyslou chuť. Ta se dále rozvíjí zráním v dubových sudech. Červenou barvu dává pivu speciální druh sladu a pro zakulacení chuti se pivo před lahvování míchá s mladší várkou.

Mimo dalších původních stylů najdeme v Belgii také styly přejaté z jiných zemí. V posledních letech se zde vaří variace na britský a americký styl IPA, můžeme se setkat i se stouty a skotskými ejly. S pivní rozmanitostí souvisí nádoby, z kterých se pije, a proto se belgické pivovary mohou pyšnit opravdu velkou škálou různě tvarovaných sklenic, z nichž mnohé jsou vskutku originální.

Slovník pivních pojmů vám osvětlí všechny neznámé pojmy z celého pivního světa.

Zákaznická podpora

728 315 963
Volejte kdykoliv během
Po – Pá v čase 10:00 – 18:00

Rádi Vám pomůžeme s výběrem
piva prostřednictvím e-mailu
přes náš kontaktní formulář.

Nebuďte pod obraz!

Jednou za měsíc vám budeme posílat zajímavosti a novinky z pivního světa. Stačí jen zadat váš e-mail. 

  • Naši
    partneři

  • IN TIME
  • British Chamber Of Commerce

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“